Skip to main content

Att tolka arbetsmiljölagen och dess författningar, och förstå vad som åligger arbetsgivare att göra rent praktiskt, är för många en snårig och svår djungel. Gör vi det vi ska är en fråga som många ställer sig. Vi vill hjälpa till och göra detta enklare med verktyget SAM-testet som är framtaget av HPI- Health Profile Institute.

SAM-testet är ett digitalt verktyg som används av ledningsgrupper och arbetsmiljökommittéer för att utvärdera organisationens efterlevnad av arbetsmiljölagen och tillhörande föreskrifter utan att behöva tolka krångliga lagtexter. Genom SAM-testet kan organisationer få en snabb överblick över sin nuvarande status på arbetsmiljöarbetet och identifiera områden för förbättring. Det är ett effektivt sätt att säkerställa en trygg och hälsosam arbetsmiljö för alla anställda och rekommenderas för alla organisationer som vill säkerställa efterlevnad av arbetsmiljölagstiftningen.

Hur går det till?

  • I dialog anpassar vi testet till er verksamhet och anger vilka som deltar.
  • Deltagarna svarar gemensamt på frågorna. Till varje fråga finns hänvisning till lagtext.
  • Resultatet presenteras i ett index för lagkrav och ett index för arbetsmiljöutveckling. Index presenteras också uppdelat inom respektive område.
  • Det skapas automatiskt en handlingsplan med uppgifter. Deltagarna anger ansvarig för respektive uppgift och sätter datum för åtgärdat och kontrollerat. Till varje uppgift finns åtgärdsförslag.
  • Handlingsplanen innehåller funktioner för att följa upp att uppgiften åtgärdats och för att kontrollera att åtgärden fått förväntad effekt.

Hör av er om ni önskar mer information eller önskar beställa SAM-testet.