Skip to main content

Vi har länge haft en tallriksmodell med matgrupper för att påminna oss om vad en daglig kost bör bestå av för att optimera den fysiska hälsan, men vad skulle vara motsvarigheten till en rekommenderad daglig diet för ett friskt sinne? Detta är något som den framstående professorn på UCLA Dan Siegel och David Rock, vd för NeuroLeadership Institute, tittat närmare på och delat med sig av.

Den mentala tallriksmodellen har sju dagliga grundläggande mentala aktiviteter som är nödvändiga för optimal mental hälsa. Dessa sju dagliga aktiviteter utgör uppsättningen av ”mentala näringsämnen” som din hjärna behöver för att fungera på bästa sätt. Genom att engagera dig varje dag i var och en av dessa portioner främjas hjärnans förmåga till balans och välmående. Dessa mentala aktiviteter stärker din hjärnas interna kopplingar men också dina kopplingar med andra människor.

Författarna föreslår inte specifika tidsmängder för varje aktivitet, eftersom varje individ är annorlunda, och våra behov förändras också över tiden. Poängen är att bli medveten om hela spektrumet av väsentliga kognitiva aktiviteter och, liksom med väsentliga näringsämnen, se till att vi  åtminstone varje dag tar med rätt ingredienser i vår mentala kost, även om det bara är för en kort stund. På samma sätt som du inte skulle äta bara pizza varje dag i flera dagar i sträck, bör vi inte bara leva på fokustid ensamt med lite tid för sömn. Nyckeln är att balansera dagen med var och en av dessa väsentliga kognitiva aktiviteter. 

Kognitivt välbefinnande handlar om att förstärka våra kopplingar med andra och världen omkring oss, och det handlar också om att stärka kopplingarna inom hjärnan själv. När vi varierar fokuset med detta spektrum av kognitiva aktiviteter ger vi hjärnan många möjligheter att utvecklas på olika sätt.

Ett sätt att använda idén om en mental tallriksmodell är att kartlägga en genomsnittlig dag och se hur mycket tid du spenderar på varje del av dessa  kognitiva aktiviteter. Liksom en balanserad kost finns det många kombinationer som kan fungera bra.

Eftersom hjärnan kontinuerligt förändras som svar på hur vi fokuserar vår uppmärksamhet, kan vi använda vår medvetenhet på sätt som involverar kroppen och våra kopplingar för att skapa ett friskt sinne över hela livet!

Följande är de sju grundläggande kognitiva aktiviteter som författarna rekommenderar för att skapa nya kopplingar i hjärnan, vilka optimerar vårt välbefinnande och kognitiva förmågor.

1

Fokustid

När vi fokuserar på uppgifter på ett målinriktat sätt tar vi oss an utmaningar som skapar djupa kopplingar i hjärnan vilket leder till att vi blir bättre på att hamna i fokusläge. På ett enkelt sätt kan det förklaras med att hjärnans vanor och tankebanor som aktiveras blir starkare. Du kanske tror att du är bra på att "multitaska", men oftast resulterar detta i att din hjärna faktiskt använder mer energi och blir skickligare på att distraheras och splittras.
2

Lektid

När vi tillåter oss själva att vara spontana eller kreativa och njuta av nya upplevelser på ett lekfullt sätt hjälper vi även då till att skapa nya celler och kopplingar i hjärnan. När vi är lekfulla kopplas vår analytiska del av och vi blir mer mottagliga för att se saker och ting på nya sätt. Därför kan lek och kreativitet vara bra problemlösare. När vi är lekfulla blir vi också glada.
3

Relationer

När vi känner gemenskap med andra människor mår vi bra. Trots att vi idag klarar oss ensamma så aktiveras vår stenåldershjärna vid känslan av ensamhet eller utanförskap. Vi mår bra av att vara del av något större, att känna en meningsfull samhörighet med andra och naturen.
4

Fysisk aktivitet

När vi rör på våra kroppar stärker vi hjärnan på många sätt. Genom fysisk aktivitet syresätts hjärnan, vilket främjar bildandet av nya nervceller och förbättrar kognitionen. Studier visar att regelbunden fysisk träning ökar vår förmåga att hantera stress och bidrar till utvecklingen av hippocampus, den delen av hjärnan som är central för minne och inlärning.
5

Reflektionstid

När vi tyst reflekterar inåt mot vår egen kropp och fokuserar på sensationer, bilder, känslor och tankar hjälper vi till att bättre kunna reglera känslor. Du tränar också upp din förmåga att behålla fokus och minskar oönskad tankeflykt.
6

Chilltid

När vi är icke-fokuserade, utan något specifikt mål, och låter våra tankar vandra fritt eller helt enkelt kopplar av, hjälper vi hjärnan att ladda om.
7

Sovtid

När vi sover så ger vi hjärnan den vila den behöver. Under sömnen befäster vi lärandet och återhämtar oss från dagens upplevelser.